сряда, 28 март 2012 г.

Внимание! Фалшиви златни кюлчета!

В последно време кризата събуди изобретателността на фалшификаторите и покрай стандартните и познати от дълго време фалшификати, започнаха да се появяват и нови и непознати до този момент. Последния фрапантен случай, на който попаднах в практиката си е на опит а бъдат заложени в една от заложните ни къщи на златни кюлчета от бяло злато с проба 750. За щастие комисионерът е бил достатъчно добре подготвен, за да се усъмни, как така при натъркване върху камък успява да държи на всички киселини, което явно говори за проблем. Оказа се, че това са ментета с титаново покритие, което наистина е устойчиво на киселините за определяне на пробата на златото.

Друг разпространен вариант на тези кюлчета да имат доста дебела златна баня, като това, че са фалшиви може да се установи единствено по разликата в теглото от това което е реално и това което е изписано. За незапознатите с материята искам да отбележа, че златните кюлчета се леят с изключителна точност и няма как да правят разлики от порядъка на грам или повече. Това е и основния начин да бъдат засечени – разликата в теглото. Но пък и фалшификаторите не спят и винаги вземат контрамерки, които се изразяват в уеднаквяване на теглото, но това почти винаги е за сметка на размерите на златното кюлче, които трябва да се увеличават за да достигнат съответното тегло. Докато при монетите това е ясно видимо при златните кюлчета особено на такива с големи размери е трудно забележимо и не може да се ползва като ориентир. За това и към приемането на такива кюлчета в заложни къщи и златарски ателиета трябва да се подходи с особено внимание от служителите за да няма финансови загуби в значителни размери.

Интересен факт, е че най-висококачествените фалшификати на златни кюлчета се произвеждат в Африка, като за основа се използва волфрам, която е със същото тегло и плътност като златото. Ментето се облича с дебела златна баня издържаща на тестове с киселина и спираща рентгеновите лъчи дори на уредите на централните банки и единствения вариант да бъде установено, че става въпрос за фалшиви златни кюлчета е те да бъдат разпробити.

Няма коментари:

Публикуване на коментар