четвъртък, 1 март 2012 г.

Фалшивите сребърни монети

В последно време е налице тенденция на засилено предлагане в заложните къщи на фалшиви сребърни монети. Същите представляват китайски препечатки на истински, реално съществуващи сребърни монети и понастоящем могат да се намерят на цена от няколко лева по сергийте в стоков базар „Илиенци”.  Ментетата са с относително добро качество и копират основно американски, канадски, мексикански и други монети, но е възможно скоро да се появят и други от техния вид.

За да се предпазят служителите в заложната къща от приемането на фалшиви сребърни монети трябва на първо място да видят какъв е грамажа и диаметъра. Всяко разминаване с тези 2 показателя трябва да изостри вниманието на служителя. Съдържанието на тези монети може да бъде най – различно: мелхиор, никел, да са посребрени и т.н. За това проверете в интернет параметрите на монетата и ако те не са същите откажете да я приемете.

При някои от фалшивите сребърни монети е напълно възможно тествайки я с киселина за сребро капката да стане червена и да реагира като истинска. Но това се дължи на сребърната баня, с която обикновено са покрити. Тя обикновено е доста тънка и след като веднъж бъде третирана с киселина оставя белезникаво петно върху монетата, което при повторно третиране капката става жалта, което е ясен индикатор, че отдолу няма сребро.

Друг вариант на проверка е с върха на бижутерската пила или с шкурка да се натърка определен участък и върху това място да се постави капка от киселината за проверка на сребро. Ако тя стане кърваво червена значи имаме истинска сребърна монета. Ако стане жълта значи имаме фалшификат.

Залагащите тези фалшиви сребърни монети измамници обикновено разчитат на това, че повечето служители в заложни къщи не са виждали оригиналите на монетите, нямат познания за грамажа и диаметъра им, често не разполагат с киселина за проверка на сребро, а и самите служители предвид това, че среброто е с ниска цена са не особено предпазливи и съсредоточени. Затова бъдете внимателни при приема на сребърни монети с чуждестранен произход.

Няма коментари:

Публикуване на коментар