понеделник, 12 март 2012 г.

Заложните къщи в Бевърли Хилс - богатите също са в криза

В последните месеци в чуждестранния печат излязоха доста публикации за това как в едни от най-баровските квартали на Съединените щати бизнеса на заложните къщи преживява невиждан разцвет. Това, че и богатите повече от всякога имат нужда от пари е трудно за асимилиране от обикновения българин, но всъщност лесно може да се обясни с пристрастеността към живота на кредит, която е завладяла американското общество. Всичко е наред, докато имаш доходи да покриваш кредитите и ипотеките си. А когато кризата стигне и до лъскавия ти дом в Беварли Хилс, доходите намалеят, а вноските по лизинга на скъпата кола и ипотеката на скъпата къща се търсят все по настоятелно от банката? Ами тогава ти остава да потърсиш услугите на някоя от големите заложни къщи в района.

Дори самите заложни къщи в този квартал на богатите не са виждали толкова много охолно живеещи хора да търсят услугите им. За да поддържат стандарта си те се виждат принудени да оставят в местните заложни къщи скъпи часовници, бижута, автомобили, дизайнерски аксесоари и други вещи отличавали ги от обикновените хора. Това, че си известен все по-често не успява да ти плати сметката,  а банките все по често отказват увеличаване на кредитния лимит по картите на богатите и известните. В резултат на това заложните къщи се пълнят с всевъзможни скъпи стоки, като както утвърждават собствениците на заложни къщи в Бавърли Хилс средния размер на заема е между 3000 и 4000 $ / за сравнение в България е 20-80 лв./, и въпреки значителните суми, над 90% от клиентите откупуват заложените си вещи, което е горе- долу идеалното съотношение за една заложна къща.

Не са рядкост и случаите, при които клиенти директно продават бижутата си на заложната къща, като броя на тези продажби е нараснал над 3 пъти от началото на кризата. Това пък от своя страна прави заложните къщи отлично място за изгодни покупки на луксозни вещи, които могат да бъдат купени на много добри цени. Доколко заложните къщи в Бевърли Хилс могат да служат като барометър на икономиката не мога да се наема да коментирам, поради простата причина, че те работят с представители на една сравнително малка част от американското общество и едва ли са представителна извадка, но при всички положения може да се направи извода, че все по-малко ще бъдат хората, които няма да почувстват ефекта на кризата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар