понеделник, 19 март 2012 г.

Заложни къщи за богатите

В представата на обикновения българин понятията богат човек и заложна къща са тотално несъвместими. В действителност обаче нещата далеч не стоят по този начин. Богатите хора периодично минават през моменти, в които им липсва ликвидност, защото те могат да имат достатъчно активи, но това не означава, че имат и достатъчно пари. За това и в световен мащаб, а и у нас започват да функционират т.нар заложни къщи за богати, които по същество са съвсем обикновени такива, като разликата от заложната къща за хора от средната класа е само във вида и размера на обезпеченията, които приемат. В условията на продължаваща финансова криза дори и състоятелните хора все по-често ще се нуждаят от свежи пари, а и все по-често материалните им активи ще изпълняват ролята на финансово стабилизиращ фактор.

В предишната статия за заложните къщи в Бевърли Хилс разгледах основните моменти защо и състоятелните хора търсят услугите на институциите кредитиращи срещу залог. А и съвсем скоро в една от заложните къщи в България излезе новината как строителен предприемач оставя като обезпечение скъп джип порше, за да покрие временен недостиг на финансови средства. Тази тенденция поне за България мисля, че ще се засили още повече, че вече на заложните къщи не се гледа като на места, в които могат да търсят финанси само хора от ниските слоеве на обществото. Големите вериги заложни къщи постепенно се превръщат в надежден партньор за хората с доста банкови кредити и свит бизнес и както може да бъде банка за бедните, така и може да бъде кредитор от най-висок клас за хора от бизнес елита.

Скъпите автомобили, часовници, бижута с диаманти и произведения на изкуството отдавна са навлезли в асортимента от приемани като обезпечение вещи на големите вериги, макар и не на всички, което показва че и състоятелните хора ясно осъзнават предимствата на това да можеш да превърнеш движимите си активи отново в пари, а когато нуждата отмине да си ги получиш обратно. Една значителна част от богатите хора, които са в нужда никога няма да потърсят заложната къща, едно поради предубеденост и второ не вярвайки, че тези институции могат да отговорят на финансовите им проблеми на стойност няколко десетки хиляди лева. И ще сгрешат. Вместо да получат в рамките на деня нужната сума срещу залог на един или два скъпи автомобила те ще загубят седмици обръщайки се към банка и залагайки недвижими имоти на много по-голяма стойност. А ако нещата не потръгнат? В заложната къща просто ще се продаде автомобил и всичко е уредено, а банката ще предяви правата си по ипотеката, ще образува изпълнително дело и ще вкара човека в излишни разходи и нерви. Далновидният ще избере заложната къща, като по-безопасен и носещ по-малко нерви и разходи вариант, а този, с предубежденията ще пропусне една много добра възможност да си набави свежи пари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар