сряда, 14 март 2012 г.

Фалшивите сребърни монети - ІІ-ра част


След като в предишната статия за фалшивите сребърни монети разгледахме основните моменти за разпознаването им по грамаж, диаметър и проверката с киселина, мисля че е добре да се разгледат и разликите в изработката, която при ментетата на сребърни монети е на различно ниво, но никога на може да достигне тази на оригиналите.

На първо място, когато служителя сравнява дадена сребърна монета със снимка от каталог, трябва да следи за това, дали пропорциите са същите, дали отстоянията от ръба са спазени, дали елементите от гравировката съвпадат. Важно е да се огледа симетрията на буквите, дори и преди 150 години са държали на този аспект от сеченето на монети. Както се вижда на фалшификата някои са разкривени. Хубаво е да се знае, че обикновено фалшификати се правят на монети на поне 100 години, от които не са останали много бройки и вероятността в българска заложна къща, да бъде донесена истинска такава силно клони към нула.

Наличието на качествен каталог на сребърни монети след 1800-та година, без значение на хартиен или електронен носител е незаменим помощник на служителя в заложната къща, за да се предпази от приема на фалшификати. На снимката са дадени най-често срещаните грешки на фалшификаторите които са общовалидни за всички ментета, които в момента заливат пазара ни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар