понеделник, 16 януари 2012 г.

Още за бързите кредити от заложни къщи

Не напразно казват, че парите придобиват най-голямо значение в моментът на тяхната липса. Когато човек се нуждае спешно от финансови средства, а няма от къде да ги вземе, е добре да си спомни, че на света съществуват заложните къщи. Отдавна съществуващия способ за получаване на бързи пари срещу залог на движима вещ отново се радва на засилен интерес. За определен период от време банковото кредитиране успя да грабне потребителското внимание, но днес икономическата криза и свитото потребителско кредитиране отново връща клиентите в заложните къщи, които финансират изпадналите в затруднение граждани, които все по-често търсят услугите им за да изплащат кредитите взети от банките.

Съвременните заложни къщи, каквито ги познаваме днес,  възникнали още в ХV век в провинция Ломбардия в северна Италия. В началото те приемали в залог всичко от злато до обувки и панталони, които обаче заемателят трябвало да докаже, че не са му единствени, за да не се разхожда след това гол по улиците на града. Съществувала и традицията в понеделник да се залагат официалните обувки, в петък да се получава заплата и те да се откупуват, в неделя да ходи с тях на танци, а понеделник обувките отново се оказвали в заложната къща.

В съзнанието на обикновения българин една заложна къща често се асоциира с някаква тъмна и схлупена стаичка с алчен лихвар или мутра излязъл сякаш от произведението на Достоевски „Престъпление и наказание”. За щастие обаче, това в последните години въобще не е така. Една съвременна заложна къща прилича много повече на банков клон с всички атрибути на този вид финансови учреждения - компютри, видеонаблюдение, униформено облекло и т.н. Въпреки това заложните къщи се различават от банките по следните моменти – скорост, конфиденциалност и безотказност. От документите в заложната къща е необходим само паспорт. Никой няма да се интересува за какво са ви парите и как ще ги похарчите. Процедурата е максимално опростена – предлагате своя движима вещ, служителя в заложната къща го оценява и ви дава сумата, за която вещта е оценена.. Парите се получават буквално за няколко минути.

Голямото предимство е, че парите се получават незабавно, което е още по ценно предвид това, че банките все още не смеят да отпуснат кредитирането за населението. И преди кризата кредитите от банки не се получаваха веднага – изготвят се документи, иска се поръчител, ипотека и т.н. За разлика от тях в българските заложни къщи никой не проверява кредитното досие. Даваш своя вещ, примерно бижу, претеглят го, оценяват го и се сключва договор. В зависимост от условията му парите зе отпускат за период до 30 дни.

Друг важен момент е размерът и условията при които се предоставя кредита. Бързите кредити от заложни къщи обикновени не са за много пари. Цената на златните изделия обикновено се изчислява по цена за скраб в зависимост от пробата. В много заложни къщи скъпоценните камъни въобще не се оценяват, поради сложността на подобен вид оценки. В страната ни единствено заложните къщи от верига Доверие разполагат със сертифициран оценител на скъпоценни камъни, който да предложи реална цена на вашите бижута с диаманти.

На второ място по популярност след златото като залог е електрониката – мобилни апарати, лаптопи, компютри и фотоапарати. Изискването е да имат задоволителен външен вид и добро функционално състояние. Същото е и с битовата техника, като в много заложни къщи има принцип техника преди определена година да не се приема.

За да получи своята вещ обратно заемателят е длъжен да върне на заложната къща главницата в едно с лихвите по кредита. Ако по някаква причина не разполага с цялата сума може да удължи договора с нов срок заплащайки само лихвите и дължимите такси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар