вторник, 29 януари 2013 г.

Сигурността в заложните къщи


Бронирано стъкло в заложна къща
През изминалата година не една заложна къща стана жертва на кражба или грабеж. Дори може да се каже, че наред със златарските ателиета заложните къщи са предпочитани обекти за престъпниците. Две са основните причини обектите, които приемат вещи в залог да бъдат атакувани от престъпниците. На първо място в тях се съхраняват ценности със значителна парична стойност, а на второ, сигурността в обектите съвсем не е на нивото на риска, на който те са изложени.

В Наредбата за дейността на заложните къщи  бегло са споменати изискванията за наличието на охранителни камери и сигнално охранителна техника на помещенията, както и на пожаро-известителна техника. Макар, че болшинството заложни къщи в страната ни разполагат с такава техника грабителите също не спят и съобразяват действията си с нея. Грабежите стават обикновено с оръжие, за да се затрудни реакцията на служителя, с маски на лицата, за да не бъдат разпознати престъпниците и за кратко време – в рамките на минута – минута и половина, за да не може да реагират навреме патрулите на СОТ или Полицията.

Голяма част от заложните къщи нямат здрави прегради между служителите и грабителите. Докато преди няколко години това не беше необходимо, защото посегателствата над имуществото на заложни къщи беше нещо изключително рядко, то в момента бронираните прегради между работното място и клиентите е нещо, което следва сериозно да се обмисли и внедри в практиката. Бронираните витрини също не следва да бъдат отхвърляни като вариант, още повече, че това може сравнително лесно да се осъществи с различни ламиниращи фолиа. Както се вижда от съобщенията на МВР нанесените щети често достигат десетки хиляди левове – сума, която би била достатъчна да фалира по-малките заложни къщи. Наистина така ще се ограничи комуникацията с клиентите, но сигурността ще се повиши значително.

Засилването на мерките за защита на служителите и имуществото в заложните къщи е наложително с оглед на икономическата обстановка и нарастващите нива на престъпност. Бронираните стъкла, решетките, качествените сейфове, паник бутоните и не на последно място отработените процедури за действие все повече ще се превръщат в част от интериора и ежедневието на съвременната българска заложна къща. Това освен за сигурност на самите заложни къщи и комисионерите работещи в тях ще се отрази положително и на сигурността, която ще получат клиентите за своите вещи оставени като залог.

Няма коментари:

Публикуване на коментар