сряда, 22 февруари 2012 г.

България – лихварство без граници!

Последния месец голям и неочакван играч на пазара на дребни потребителски кредити се появи на пазара. Ако някой си мисли, че това е някоя международна фирма, която е лидер в тази област е в сериозна грешка. Последния лихвар на пазара се казва .......... Мтел! Изглежда гиганта трудно устоява на конкуренцията в телекомуникациите и се е замислил за преориентиране на сферата на дейност. 

По интересно е, че разглеждайки проспекта за отпусканите бързи кредити прави впечатление сумата – до 400 лв. Това е магическата лихварска цифра в България. Вероятно повечето от читателите на блога не разбират за какво става дума, за това ще обясня с 2 думи. Кредитите под 400 лв. не попадат в сферата на действие на Закона за потребителските кредити, тоест всеки отпускащ бързи кредити под тази сума не е длъжен да се съобразява с изискванията за предоставяне на информация на клиента, лихви и т.н. задължителни изисквания, като по този начин отпускащи ги кредитор може да си позволи да съдира по 10 кожи от гърба на клиента за смешни пари, като това би било абсолютно законно от негова страна. За това и до някъде аз лично адмирирам инициативата на министър Дянков за вкарване на ред и в тези най-масови експресни заеми.

В днешно време кредитирането е наука базирана на информацията за клиента. А от къде Мтел ще има такава информация – естествено от собствените си бази данни с абонати. Схемата най-общо ще е следната – плащал си си изрядно фактурата – получаваш бързите пари. Ако обаче си се бавил, нямаш шансове. До тук нищо лошо – имат си информацията – използва я. По интересно е, че навсякъде се афишира, че ще се работи в партньорство с друга кредитна компания, тоест личните ни данни, които сме предоставили за сключване на договор за мобилни телекомуникационни услуги ще стават достояние на други хора, което мен лично не ме кефи. Пък и като знам какви сметки са ми идвали за няма нищо, аз лично не бих препоръчал на никой да се обръща за бърз кредит към тях.

Вече  нищо не може да ме учуди в нашата мила татковина – Мтел стават лихвари, а преди време Райфайзен широко рекламира, че отпуска парични кредити срещу залог на златни бижута – демек стават заложна къща. Но така е в България царството на лихварството – всеки може да се занимава с кредитиране, финансиране, отпускане на заеми и т.н. без значение каква репутация и обществен имидж е налагал в продължение на години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар