неделя, 29 юли 2018 г.

Нуждае ли се заложната къща от адвокат?


Често ми задават въпроса дали е икономически обосновано една заложна къща да поддържа щатен юрист в структурата си. Моят отговор е, че никоя голяма и уважаваща себе си верига заложни къщи не може да мине без подобен специалист. По малко по-различен начин стои въпросът за малките заложни къщи. Наличието на щатен юрисконсулт за тях е лукс, който не могат да си позволят, а и честно казано е неоправдан разход.  В една малка заложна къща ситуациите изискващи юридическа помощ са не повече от една-две на месец и обикновено за тях е достатъчно собствениците да се обърнат към адвокат. Макар и да имаш юрисконсулт по всяко време в готовност да отреагира на възникнали проблеми винаги е добре да имаш и адвокат, който да е на разположение за по-нетипичните правни проблеми съпътстващи дейността на заложните къщи. 

Какви са основните проблеми, които съпътстват дейността на една заложна къща? Основните проблеми, с които се сблъскват юрисконсултите на заложни къщи в България са свързани с проверки на различни държавни органи – НАП, Комисия за защита на потребителите, Икономическа полиция, Комисия за защита на личните данни, Инспекция по труда и т.н.  Колкото и опит да има един тясно профилиран в областта на заложните къщи юрисконсулт той трудно би отговорил на всички предизвикателства и откровени лудости, които българската бюрократична машина може да измисли. И точно тук идва ролята на предварително избрания адвокат, който да подпомогне юрисконсулта в неговата работа, за да бъде осигурен успешен изход от неприятната ситуация. В случаите с държавните органи много по-лесно е да се предприемат превантивни мерки изразяващи се в стриктното спазване на законовите изисквания, отколкото след като неприятностите са се случили да се правят юридически акробатики с несигурни резултати.

Друга област, в която помощта на адвокат е незаменима е когато в заложната къща бъдат открити крадени вещи и бъдат иззети от полицаите. Тогава заложната къща трябва да потърси правата си по всички възможни начини – по граждански и по наказателен път. Далеч не винаги юрисконсултите на заложни къщи имат опита да се справят в подобни ситуации, а когато става въпрос за няколко такива случая на месец, което е неминуемо при големите вериги то идеята за абонаментно адвокатско обслужване от адвокат с опит в разрешаването на проблеми от подобно естество определено си заслужава да бъде обмислена по-обстойно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар