неделя, 29 юли 2018 г.

Популярни митове за заложните къщи


Със заложните къщи във вида, в който ги познаваме днес човечеството се запознава през петнадесети век, когато в италианската провинция Ломбардия, се появяват финансовите институции предоставящи бързи кредити срещу залог. От тогава са минали вече пет века, но тези учреждения макар и претърпели промени в начина си на работа продължават да заемат своето място на финансовата арена и дори не дават индикации, че скоро ще я напуснат. В наши дни заложни къщи има в абсолютно всички развити страни по света, а в последно време и в България те набират все по-голяма популярност. Съществуват различни кредитиращи срещу залог къщи – такива занимаващи се със залог на автомобили, залагащи основно бижута, часовници, но най-често срещани са универсалните заложни къщи, които приемат максимално широк асортимент от вещи.

Като правило трябва да се знае, че няма заложна къща, която да не приема като гаранция злати и сребро. При залог на изделия от благородни метали може буквално за няколко минути, оставяйки вече омръзналото бижу, да получите прилична сума за посрещане на непредвиден разход. Можете да оставите като залог дори една златна обица, ако сте загубили втората от чифта или скъсана златна верижка или гривна. Много хора, които за пръв път откриват кредитирането срещу залог се превръщат в редовни клиенти и се връщат в заложната къща отново. Но сред хората, които не за ползвали услугата кредит срещу залог битуват пет често срещани мита по темата заложни къщи.

Мит 1. Със заложните къщи работят само хора на границата на бедността.
 
Този абсолютно неверен стереотип е създаден от произведението на руския писател Достоевски „Престъпление и наказание“ писан във време когато притежаването на злато от обикновения човек е било рядкост и същото се е ценяло много повече от сега и като следствие оставянето в заложна къща на златния часовник е било равносилно на признаване на тотален фалит. Днес хората търсят услугите на заложни къщи на първо място защото не им се налага да събират всякакви справки и други документи и да губят време, което често нямат. Една значителна част от клиентите са хора, които имат малки бизнеси които по ред причини се нуждаят от оборотни средства, за да задържат бизнеса си на повърхността докато получат пари от контрагенти, които са ги забавили.

Мит 2. Да вземеш паричен заем от заложна къща е изключително неизгодно.

Ако се нуждаете от стотици хиляди левове, вие просто нямате като вариант заложната къща – по-добре съберете необходимите документи и отидете в банката. Заложната къща е място, в което е удобно да получите сравнително неголеми суми по максимално лесен и бърз начин. Естествено цената на залог например на златни бижута ще бъде значително по-ниска от цената в магазина, но и по тази цена ще бъдат извършвани плащанията на главница и лихва, срещу които ще можете да получите обратно своя залог. Още едно предимство на кредитите от заложни къщи е, че даже излязлата за продажба вещ да бъде продадена за цена, която е по-ниска от сумата на дълга, за клиента няма да възникнат никакви проблеми, като съдебни искове или други претенции и отношенията се считат за уредени, защото риска от неправилна оценка на вещта е за заложната къща.

Мит 3. В българските заложни къщи се залагат крадени вещи.

Заложните къщи просто нямат интерес да се свързват с всякакви криминални типове, защото имат достатъчно честни и спазващи закона клиенти. Освен това по закон служителят, който ще прави оценката задължително ще изисква документ за самоличност и ще издаде заложен билет именно на собственика на документа, който подписан ще се съхранява в заложната къща и ще служи като доказателство, заедно със свидетелските показания на служителя при един наказателен процес. Само абсолютен идиот би заложил краден вещ в заложна къща.

Мит 4. Заложните къщи процъфтяват в период на криза.

Според изследванията всичко стои точно обратно. Най-нужни са услугите на заложните къщи в периодите на финансова стабилност, когато хората лесно се склоняват да се освободят от дадени свои вещи за да ги инвестират в развитие на бизнес, обучение или пък почива, защото вярват, че лесно и бързо, с минимум лихвено оскъпяване ще си ги получат обратно.

Мит 5. Заложната къща може лесно да бъде ограбена и вещите на клиента загубени.

Това е вярно само в случаите, в които клиентите решават да заложат своите вещи в заложни къщи, които не са инвестирали в сигурността си – СОТ, камери за видеонаблюдение, каси, заключващи се витрини и т.н. Още повече сериозните заложни къщи имат договори за ползване на банкови трезори за съхранение на златото, което вече поставя сигурността и грижата за бижутата на клиента на изключително високо ниво. Именно поради тази причина не са редки случаите, при които хора, напускайки домовете си и заминавайки на почивка да оставят скъпите си вещи в заложна къща, където срещу минималната лихва за няколко дни те ще бъдат надеждно защитени в банков трезор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар