сряда, 6 март 2013 г.

Оборудване за заложна къща


Какво ни е необходимо като оборудване и консумативи за откриване на заложна къща?

На първо място за откриване на подобен обект е задължително да се снабдим с компютър. Въобще не е необходимо да бъде някакъв супер скъп и с невероятни характеристики модел. Модел със средни параметри годен да работи без проблем със стандартните офис програми и специализирания софтуер за кредитиране срещу залог е напълно достатъчен. Като периферия минимумът е лазерен принтер или още по-добре бюджетно мултимедийно устройство, включващо също така копир и скенер.

На второ място се нуждаете от касов апарат – съвсем обикновен, без никакви особени екстри. Но ако желаете можете да  свържете софтуера с фискалното устройство и да си спестите една ръчна операция. Тези фискални устройства обаче струват по-скъпо, а и не всеки от разпространените софтуери за заложна къща ги поддържат.

Основен инструмент в заложните къщи е електронната везна. За средностатистическият обект всяка везна в диапазона 80 -150 лева е достатъчно добра и на пазара има предостатъчно предложения. Ако обаче заложната къща се занимава примерно и с оценка на диаманти везната трябва да бъда много по-прецизна и съответно по-скъпа.
На следващо място комисионерът трябва да има на разположение реактиви и инструменти за проверка на бижута – камък за натриване, различни пили, реактиви за различни проби на злато, сребро и платина.  Като незадължителни инструменти са така наречените златарски звезди и уред за мерене размерите на пръстените. За заложните къщи работещи с техника е необходимо да се предвиди по-голямо пространство за складирането и. Също така е необходимо за има на разположение различни тестери на напрeжението, колонки, дискове, адаптори, предходници, батерии за дистанционните и т.н.

Офис мебели – в зависимост от помещението се избират и мебелите. Специална мебелировка не е необходима – важно е да е удобна за съответната работа. Канцеларските материали също са стандартни – моливи, химикали, хартия, перфоратори, телбод, класьори и др. Към помещението има също изисквания – да се състои от търговска зала и от склад. За бижутерските заложни къщи е необходимо не повече от 20 квадратни метра, но ако работите и с техника то трябва да бъде по-голямо.

Не подценявайте сигурността на офиса и ценностите в него. В предишна статия разгледах по подробно този аспект /виж Сигурността в заложните къщи/, за това ще се спра съвсем накратко върху изискванията – задължително е да има сейф за бижутата, сигнално охранителна и пожароизвестителна техника. Не следва да се допуска наличие на стени само от гипскартон. В случай, че има такива и наемодателят го допуска се практикува армиране на стените от вътрешната страна с мрежа от арматура с дебелина до 18 милиметра.

Няма коментари:

Публикуване на коментар