понеделник, 12 ноември 2012 г.

Заложните къщи в Тайланд


В столицата на Тайланд- Банкок, както и в много други световни столици съществуват заложни къщи, а хората там имат многовековна култура по отношение приемането на вещи срещу паричен заем. И в Тайланд,  като навсякъде по света клиентите, които за пръв път посещават заложната къща имат притесненията дали ще могат да върнат заема си и съпътстващите го лихви и дали ще загубят вещите си. И пак като навсякъде на планетата Земя основният принцип на кредитирането срещу залог е, че ако платиш ще получиш обратно заложената си вещ.

Едни от основните клиенти на заложните къщи в Сиам, както още е известен Тайланд са туристите, желаещи освен почивката си да намерят и някоя изгодна сделка. Решилият да купи обаче изгодно някоя „изгоряла” стока турист ще трябва да извади поне малко късмет и да има предвид, че ще му се наложи да се конкурира с професионалните прекупвачи, които обикалят заложните къщи в търсене на добра сделка.

Заложните къщи по света, макар че имат несъмнени прилики имат и своите специфики. Отличителна черта на тези в Тайланд е, че имат по две врати, тоест отделен вход и изход. Тези врати на теория позволяват на клиентите дискретно да влизат и излизат, без да се срещат, като по този начин на теория се решават широко разпространените навсякъде по света сред клиентите на заложни къщи неудобство и срам, че са прибягнали до този последен изход. На практика обаче всеки влиза през тази врата, която му е по-близо и му е по-удобна, така че посещавайки далекоизточната страна и решите да посетите заложна къща няма защо да се притеснявате, че сте сбъркали входа.

Основните вещи, които можете да закупите изгодно са сребърни монети, златни пръстени, гривни и колиета. Във всяка заложна къща ще бъдете посрещнати от метални решетки отделящи служителите от клиентите. Предвид това, че човекът зад бюрото вероятно е собственикът на дадената заложна къща можете да опитате да се пазарите за цената. Това също е широко разпространено и нормално. Една от основните причини да закупите нещо от заложните къщи в Тайланд е, че макар същите бижута да се продават и от улични търговци, закупувайки го от заложна къща можете да разчитате, че то е истинско, предвид квалификацията на работещите там служители. Все пак си имайте едно наум. Чуждестранният турист навсякъде е предпочитана жертва за измамниците.

Характерно за заложните къщи в Тайланд е, че там няма да видите едрогабаритна техника като хладилници, печки и климатици. Набляга се основно на бижута и електроника – фотоапарати, лаптопи, видеокамери. Все пак доста от тази електроника сменя собствениците си на плажовете на тази предимно туристическа страна.

 Собствениците на заложни къщи в Тайланд споделят, че техните заведения не са насочени към търговията,  а към получаването на пари от лихвени плащания. За разлика от нашите закони, където заложната къща не става собственик на „изгорелите” вещи в Тайланд, ако 5 месеца същата не бъде взета става собственост на заложната къща. Интересни са и лихвените проценти, на които работят там. Обикновено е 2% за суми до 2000 бата /около 100 лева/ и 1,5% за сумите над 2000 бата.

Интересна особеност на тайландския сектор заложни къщи е, че има както държавни така и части такива. Държавните заложни къщи предлагат по ниски проценти, но пък в частните оценките, които се дават за залог са по-високи. За това и клиентите имат избор – по ниски лихви или по-висока оценка. Друга особеност на тайландските заложни къщи е, че не всички продават на частни клиенти. За това ако искате да купите на далавера ще трябва да търсите тези, които са с витрини с изложени на тях вещи за продажба.

Няма коментари:

Публикуване на коментар