вторник, 27 декември 2011 г.

Общинари сърдити на заложните къщи за патентния данък !?!

Скоро в пространството излезе новината, че видите ли заложните къщи не допринасяли с нищо за общинските бюджети, защото не плащали патентен данък ......................... Ами господа общински съветници, такъв е закона. Ако си юридическо лице, не плащаш патент. 

А аз пък бих искал да попитам кой финансов "гений" изчисли, че една заложна къща трябва да плаща 28 000 лева патентен данак? ..........  Що за тотален малоумник без връзка с планетата Земя е предложил тази глупост и как е успял да се аргументира пред общинските съветници, поне половината от които са интелигентни хора, да подкрепят подобно безумие. 

За да не празнословя ще дам малък финансов разчет на финансовите показатели на една средностатистическа заложна къща:
Повечето разработени  заложни къщи работят с между 70 и 120 хиляди лева.
Средната доходност е около 10-12 % или грубо 7 до 12 хиляди на месец
Като се махнат заплати, осигуровки, наеми, данъци и т.н. печалбата пада на 4-8 хиляди /в идеалния случай/
От тази елементарна сметка се оказва, че една средна заложна къща трябва да работи 6 месеца за общинската хазна, което противоречи на всякаква данъчна и пазарна логика. И това са разчети за разработени заложни къщи. Една стартираща заложна къща не би могла да реализира 28 000 лева чиста печалба за първата година ако ще да прави чудеса от храброст. 

Така че господа общинари, вместо да си намирате изкупителни жертви в лицето на заложните къщи, за това, че бюджетите Ви са съдрани, потърсете причината в себе си - в недалновидно гласуваните решения, в подкрепените с вашия глас далавери източващи парите на гражданите, за да забогатяват единици. И след това питайте заложните къщи защо предпочитат да плащат 10 % данък печалба на държавата пред това да плащат някакви фантастични местни налози на общините.

Няма коментари:

Публикуване на коментар