вторник, 12 юни 2012 г.

Отново за фалшивите златни бижута


Изобретателността на фалшификаторите на знае граници, и професионалистите в заложната къща трябва винаги да бъдат в час с последните тенденции в тази област. Днес ще представим една интересна разновидност на златните менетета с баня, която обаче поради естеството си е една от най-опасните за служителите в заложните къщи.

Въпросните "кантирани" изделия се нареждат на едно от най-горните нива по трудност за хващане от страна на служителите в заложните къщи. Изработени са единствено и само от бижутери с една основна цел, а именно -измама. Изключително трудни за разпознаване, поради факта, че моделът е прецизно избран и подготвен за обичайните процедури в заложните къщи. Показаното изделие е нарочно повредено от мен и позлатата е свалена за да се добие нагледна представа за изработката му. В случаят наблюдаваме модел на мъжки сребърен пръстен тип "Versace" с кантове (където обичайно се взима натривка на плочката за анализ с киселина) от злато 14к. Целият пръстен е направен със няколко бани от 14 каратова позлата за уеднаквяване на цвета,с изключение на главата на "Versace", която е родирана с бял родий и държи също на стандартния тест с киселина (при паладиране също се наблюдава "държене"на киселина). Изделието е маркирано с 585 и има и "роза" по БДС, което гарантира минаване на митница, но тези два маркера не са гаранция за автентичност. Успеваемост за пробутване в заложна къща под формата на залог е минимум 90%.

Специални благодарности на колегата Ивайло Антимов за предоставения текстов и снимков материал. :)


3 коментара:

 1. Здравейте! Аз също работя в заложна къща но от скоро при мен се получават следните неща. Носят ми пръстени с печати по 3.14гр тип халки в период за 10 дена са ми докарали минимум 4 такива халки държат на всички киселини! Така че внимаваите защото като видите печата и нетъркате с други киселини ще изгорите ! Също така се прекарах с един пръстен с плочка отгоре направи ми впечетление че тежи доста приблизително беше към 8 грама и после разбрах че самата плочка е пулна с смула или нещо от сорта ! Дано съм ви помогнал малко поне !

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Това са както на шега го наричаме първо поколение ментета, а вече нещата са на поколение 3 та и 4 ;)Дори горепосочените ментета са специално проектирани да заблудят служителите в заложни къщи предвид сложността на изработка и усилията, които изискват за направата им.

   Изтриване
 2. Както колегата каза направени специално за такъв вид измама.не им стига че лъжат клиентите си но бижутерите в свободното си време правят и ментета и нас да лъжат

  ОтговорИзтриване